Cranio Sacraal Therapie

Bij Cranio Sacraal werken we met het zenuwstelsel. Dit bestaat uit hersenen en ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Je zenuwstelsel zit opgesloten tussen het Cranium ( schedel ) en Sacrum ( heiligbeen ). Het hersenvocht creŽert zijn eigen C-S ritme via een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Dit C-S ritme uit zich als uitdeinende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is. Het Cranium zet uit, de wervels worden lichtjes van elkaar geduwd en het Sacrum roteert alles naar onder en daarna roteert alles naar binnen.
We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van ons hersen- en zenuwstelsel.
Dit hersen- en zenuwstelsel regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.


Cranio Sacraal is ontstaan vanuit de osteopathie. Het is een techniek die met een zachte handoplegging leert te luisteren naar je eigen lichaam. Onderwijs in de methode begon rond 1940 en na 1985 vond er een explosieve ontwikkeling plaats door Dr. John Upledger in Amerika.

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij Etienne Peirsman, Multiversity in Amsterdam, Etienne kreeg zelf zijn eerste vorming in het C-S systeem in India en vervolgde daarna zijn opleiding bij John Upledger in de Verenigde Staten.

Etienne heeft mij geleerd dat de technieken in het hoofd ook in mijn hart zitten, dat door het cranio, het ritme van het lichaam , het ritme van de stilte is. Je keert terug naar de bron. In stilte luisteren naar het lichaam.

Ik heb bij Multiversity in Amsterdam 3 certificaten behaald.

Als ik met een behandeling bezig ben, gebeurt het heel vaak dat ik het Cranio samen met het Reiki gebruik. Het gebeurd intuÔtief en het versterkt de behandeling.


Cranio Sacraal is een ondersteuning van de reguliere geneeskunst, geen vervanging.


Cranio wordt heel veel gebruikt bij: stress, slaapstoornissen, lusteloosheid, aangezichtspijn, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rugklachten, chronische vermoeidheid.